31 Temmuz 2012 Salı

Sugababes - Sweet 7



İsmini grupta kalan tek orijinal üye Keisha’nın grupla beraber çıkardığı albüm sayısından alan ancak ilk single’ın ardından henüz albüm yayınlanmadan gelişen olaylar nedeniyle Keisha’nın gruptan uzaklaştırılıp yerine Jade’in alınmasıyla beraber grubun kurulduğu günden itibaren grupta yer alan bütün üyeler değişmiş oldu. ‘Sugababes’ ismi artık ikamelere ait olsa da, müzik her zaman müziktir değil mi?

01 - Get Sexy (10/10)
Albümün ilk single’ı normalde Keisha ile yayınlanmıştı fakat albüm çıkacağı zaman Jade çoktan gruba katıldığı için Jade kendi vokalleri kaydedilip şarkıya eklendi. Sugababes’in bugüne kadar yaptığı şarkılardan çok farklı bir sound’a sahip şarkı, Amerikan yapımcılarla da çalışmalarından dolayı değişik bir imaj çiziyordu. Nakaratta sadece Amelle’in duyulması, o dönemde Tinchy ile 1 numaraya ulaşan “Never Leave You” adlı şarkılarının etkisinden yararlanılmak istenmesi olarak söylendi. Şarkı yapı itibariyle gayet hareketli bir parça ve albümün öne çıkanlarından. 
02 - Wear My Kiss (10/10)
Albümün tamamı aslında orijinal üye Keisha ile kaydedilmiş fakat bu kayıtlardan sadece altı tanesi internete sızmıştı. Böylece hayranlar şarkıların Keisha ve Jade versiyonlarını kıyaslayabileceklerdi. Ben incelemelerimde Jade versiyonlarını baz alacağım. Üzerine kurulu olduğu melodi yapısı ve “Da da da ba da da da da da” kısmı ile bir önceki senenin hiti Britney Spears’a ait “If You Seek Amy”e oldukça benzeyen parça nakaratta da Madonna’nın “Dress You Up”ına benzetilmişti. Hızlı tempolu şarkının nakaratını Amelle ve Jade paylaşıyor. Parça, albümün üçüncü ve son single’ı olarak yayınlandı. Video klibindeki versiyonu fark edilir bir biçimde kısaltılmıştı ayrıca tamamen bilgisayar efektleriyle çekilen videosu, “ordu” sahneleriyle akıllara kazındı. 
03 - About A Girl (10/10)
Sugababes’in RedOne imzalı parçaları, albümün en iddialı ve hareketlisi olarak kabul edilebilir ki bu yüzden ikinci single olarak seçilecek en uygun parça olma özelliğini taşıyordu. Çabucak gelinen parçanın nakaratı tamamen Jade’e bırakılmış. Keisha gruptan uzaklaştırılmadan hemen önce video çekim hazırlıklarına başlanmıştı ki olaylar gelişti ve Jade gruba dahil oldu. Birçok hayran Keisha’nın versiyonunu çok düz buluyor, Jade’in ise şarkıya birşeyler kattığını düşünüyor. Nakarat sonrası tezahürat benzeri kısım şarkının en akılda kalan melodisi olsa gerek. Birbirlerinin önünde eğilerek yaptıkları koreografi ise gülünç olmasına rağmen kendini izlettiriyor.
04 - Wait For You (6/10)
Orta tempo şarkıda Jade hakimiyeti mevcut. Verse ve nakaratlar boyunca, albümün geri kalanında fazlasıyla karşılaşılacak olan Jade ve çığlıkları bu şarkıda doruk noktalarında. Bunlar dışında şarkı ön plana çıkamıyor. Arka plandaki arabın yalellisi kıvamındaki müzik, sanki bilgisayarda ucuz programlarla yapılabilen müziklere benziyor. Kızların vokalleri ise sıradan.
05 - Thank You For The Heartbreak (9/10)
Ryan Tedder imzalı şarkı albümdeki elmaslardan biri. Hareketli altyapısı ile keskin sözleri şarkının en önemli değerleri. Yakalayıcı nakaratı ise daha ilk dinlemeden insanı etkiliyor. Vokaller özenle kaydedilmiş, özellikle Jade köprü kısmının sonundan itibaren parlıyor. Çığlıkları abartmış olsa da şarkının güçlü yapısı içerisinde kabul edilebilir durumda. Canlı performansı da mutlaka dinlenmeli.
06 - Miss Everything feat. Sean Kingston (7/10)
Kızlar parçanın nakaratında sözü Sean Kingston’a (Bu da kim?) bırakıyor. Ağır vocoder efektli vokaller ile akıcı bir yapıya sahip bir parça. Fazlasıyla Amerikan havası hissediliyor bu yüzden biraz zorlama olmuş. Yine de albümdeki şarkılarla uyumlu olduğu için pek göze batmıyor.
07 - She’s A Mess (8/10)
Kızlara eşlik eden erkek vokal bu parçada da bulunuyor. Bir önceki parçadan daha ağır vocoder efektleri ile kızların vokalleri zar zor ayırt edilebilir hale gelmiş. Nakaratta sadece Jade’i duyabiliyoruz. Hareketli bir dans parçası olması dışında, Amerikan tarzının bu parçada da fazlaca ön planda olduğu görülüyor. Şarkıda Amelle’in rap kısmı da bulunmakta.
08 - Give It To Me Now (7/10)
Albümün ortalarından sonra şarkı tempoları yavaş yavaş düşüyor. Orta tempolu bu parçanın pek bir numarası bulunmamakla beraber Jade yine ön planda. Şarkı, birçok hayran tarafından filler olarak değerlendiriliyor. Albüm içerisinde değerlendirildiğinde diğer şarkılar kadar iddialı olmadığı için bu sıfata layık görüldüğünü düşünüyorum. Verse kısımları nakarattan daha güzel olan şarkılar listesine alınabilir. 
09 - Crash And Burn (8/10)
Jade gruba alındıktan sonra kaydedilen ilk orijinal şarkı, birçok canlı performans sırasında da listede yerini aldı. Söylentilere göre dördüncü single olarak yayınlanacaktı ancak sonradan iptal edildi. Ancak albüm henüz yayınlanmadan çıkan sample’larda Amelle’in söylediği verse albüm versiyonunda Heidi’ye verilmiş. Şarkı, akılda kalıcı bir nakarata sahip ve yavaşa yakın bir tempoda. Son nakaratlarda yine Jade kontrolü ele geçiriyor. 
10 - No More You (9/10)
Albümün bir yavaş parçası daha. Keisha ayrılmadan iki kez canlı performe edilen parçayı maalesef Jade geldikten sonra hiç dinleyemedik. Kalbi kırık eski sevgilinin haykırışları melodi ile birlikte dinleyicilere güzel yansıtılıyor. Amelle’in “Uuooaaa” vokalleri anında insanın aklına yerleşiyor. Albümdeki Heidi’nin en güzel middle-8’i bu parçada bulunuyor. Single olabilecek durumdayken albümde gizli kalması büyük kayıp.
11- Sweet & Amazing (Make It The Best) (6/10)
Bu kadar yavaş parçayı neden bir araya koymuşlar anlayabilmiş değilim. Şarkı kızları hafif vokalleriyle devam ediyor ancak ön plana çıkan bir özelliği yok. Filler olarak kaydedilmiş sanki. Bu yüzden nakarat bile özensiz geldi bana.
12 - Little Miss Perfect (7/10)
Albümün kapanış parçası, gayet karanlık bir havada Heidi’nin dondurucu vokali ve piyano notalarıyla başlıyor. Nakaratta ön planda sadece Amelle, tiz bir sesle söylüyor. İkinci verse Jade’e ait, middle-8 ise yine Amelle’e verilmiş. Parça aynı karanlık havada sona eriyor.

Sweet 7, Sugababes 4.0’ın ilk albümü olarak kabul ediliyor. Yayınlanma esnasında grup içerisinde yaşanan bir düzine olayın basına yansıması sonucu albüm beklediği ilgiyi göremedi. Her ne kadar single’lar kendi içerisinde gayet başarılı olsalar da, albümün sahip olduğu Amerikan tarzı, hayranlar tarafından pek sevilmedi. Bu yüzden albümden üçüncü single’dan sonra umut kesilmişti. 

(8/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder