10 Mayıs 2011 Salı

Spice Girls - Spice

1996 yılından itibaren birkaç sene boyunca dünyayı kasıp kavuran İngiltere'nin en ünlü kız gruplarından biri olan Spice Girls'ün ilk albümünü inceleyeceğim. Acaba "Wannabe" adlı şarkılarıyla efsanevi bir çıkış yapıp aylarca 1 numarada kalan grubun ilk albümü nasıldı?
01 - Wannabe (10/10)
Koşarak yaklaşan ve daha sonra hahahaha diye kahkaha atan Mel B'yi duyduktan sonra şarkı öyle bir gidiyor ki tutamıyorsunuz. Kız grupların genel özelliği, çoğunun bir birey olarak tanınmamasıydı ancak Spice Girls bunu çok iyi başardı ve bu şarkı onlara bunu sağladı. Her Spice Girls hayranının diline pelesenk olan sözleri ile size eğlenceli dakikalar yaratan bu şarkıyla ilk tanışmam, rastgele bir karışık müzik cdsi sayesinde oldu. O zamanlar Spice Girls çıkalı baya olmuştu hatta filmlerini izlemeye gitmiştim. Bu şarkı, filmdeki versionuyla da, orjinal versionuyla da tam bir klasik diyebilirim. İngiliterede 7 hafta boyunca 1 numarada kalan şarkı, bugün bile grubun en çok bilinen şarkılarından bir tanesi.
02 - Say You'll Be There (10/10)
Albümün ikinci single'ı, yine listelerde 1 numara olarak büyük bir başarı yakaladı. Kızların güçlü vokalleri ile süslü bu şarkıda, Victoria'yı da solo olarak duyabiliyoruz. Şarkı boyunca arkaplandaki müzik o kadar uyumlu ki, sizi hiç rahatsız etmiyor. Sözleriyle de bir o kadar eğlenceli şarkı, California'da çekilen video klibi ile de fark yarattı. Şarkının sonlarında Melanie C'nin adlibleri, şarkıyı daha da güzelleştiriyor. Eşlik ederken yaşanan zevki yakalayabilmek için sözlerinin baştan sona ezberlenmesi şart bir şarkı daha.
03 - 2 Become 1 (10/10)
Grubun albümdeki ilk ağır tempolu şarkısı, albümün üçüncü single'ı olarak yayınlandı ve yine beklendiği üzere listelerde 1 numara oldu. Parça, gitarlar ve hafif enstrümanlarla süslü bir altyapıya sahip. Albümde Geri'nin söylediği kısım, single ve video versionunda değiştirilerek, aynı bölümde Victoria'nın söylediği farklı sözlerle değiştirildi. Sanılanın aksine şarkı bazı sözlerinde, güvenli seks ve doğum kontrolünün öneminden bahsediyor. Ağır tempo olmasına rağmen Spice Girls'ün en çok bilinen şarkıları arasına girmiştir.
04 - Love Thing (9/10)
Grubun albüm için kaydettiği ilk şarkı olan "Love Thing", ilk veya ikinci single olarak yayınlanması düşünülüp sonradan iptal edilen bir şarkı. Hareketli bir yapıya ve hızlıca akıp giden sözlere sahip şarkı, özellikle nakarattaki armonilerle öne çıkıyor. Bu şarkıda Victoria'nın vokalleri çok net duyulabiliyor. Mel B ve Geri'nin köprü kısmındaki karşılıklı paslaşarak söylediği bölüm şarkının en eğlenceli kısmı. Eğer şarkının demosunu dinleyebilirseniz, grubun ilk zamanlarından beri ne kadar yol aldığını göreceksiniz.
05 - Last Time Lover (6/10)
Grubun albümde, bugüne kadarki hiçbir konserinde canlı olarak söylemediği tek şarkı. Mel B'nin kısık sesli vokalleri ile giriş yapıyoruz, arkaplandaki hafif çalgılar ise nakaratta can buluyor. Geri'nin rap kısmı şarkının karanlık bölümlerinden. İlişkilerde seksapalitenin ön plana çıkartılmasından bahseden parça, buna rağmen albümün en hafif şarkılarından birisi olarak kalıyor.
06 - Mama (9/10)
Gitar ve hüzünlü bir melodiyle başlayan şarkı, Emma'nın vokalleri ile biraz daha mutlu bir hal alıyor. Kızların annelerine yazdığı şarkı, albümün dördüncü single'ı olarak "Who Do You Think You Are" ile beraber yayınlandı. Nakarattan önceki köprüde Mel C ve Geri'nin muhteşem armonisini duyabilirsiniz. Nakarat, basit ancak bir o kadar da yeterli sözlere sahip. Parça, duygusal olmasının yanısıra, grubun en samimi şarkılarından birisi. Sonlardaki koro, şarkıya daha da asil bir hava katmış. Kapanışa doğru Mel B ve Emma'nın karşılıklı sözleri, şarkıyı huzulu bir şekilde sonlandırıyor.
07 - Who Do You Think You Are (10/10)
Albümün en kıvrak şarkılarından. Paslaşmalı vokallerle ilerleyen parça, vurucu bir nakarata sahip. Europop ve disco soundunun harmanlandığı şarkı, enerjisiyle sizi ayağa kaldırıp dans ettirecek kararlılıkta. Grubun şarkıyı kaydederken fazlasıyla eğlendiği fark ediliyor ve dinlerken bu samimiyet size de yansıyor. Catchy bir nakarat ve uyumlu vokaller. Bir şarkıdan daha fazla ne beklenebilir ki? Bu şarkı size bütün iyi özellikleri sağlıyor. Mel C'nin son nakaratlardaki ayrı devam eden vokalleri, dilinize öyle bir dolanıyor ki kurtulamıyorsunuz. Klasiklerden.
08 - Something Kinda Funny (7/10)
Albümün hafif şarkılarından. Havası ve vokaller ile akıcı gidiyor. Şarkıda solo vokaller ile armonilerin dağılımı başarılı bir şekilde yapılmış. Dinlerken dinlendiren, sizi havaya sokmaya yetecek parçalardan. Konserlerde iyi giden şarkı, albümdeki diğer parçalara göre biraz daha aşağılarda kalıyor. Emma'nın son nakarattaki adlibleri dinlemeye değer.
09 - Naked (7/10)
Biraz daha ağır bir tempoya sahip parça, Geri'nin konuşma şeklindeki vokalleriyle başlıyor. Nakaratta, Emma'nın her "Naked" demesinin ardından Mel C ve Victoria kısımlarını söylüyor. Konserlerinde ten rengi kıyafet ve sandalyelerden oluşan bir koreografiden oluşan bir performansa sahip. Şarkının köprü kısmında Emma'nın telefon konuşmasını ve ardından Mel C'nin çığlık çığlığa vokallerini duyuyoruz. Grubun kanımca en güçlü sesi, böylece kendini göstermiş oluyor.
10 - If You Can't Dance (7/10)
Geri'nin birkaç katmanlı vokalleri ile başlayan şarkı, Mel B'nin Şişli Etfal Hastanesi çevresinde kaydedilmiş hissi uyandıran efektler eşliğindeki vokaller ile devam ediyor. Şarkı, nakarattan sonra Geri'nin İspanyolca rap kısmı ile farklı bir hava kazanıyor. "The Humpty Dance" adlı şarkıdan sample'lar içeren parça, konserlerde daha zengin bir altyapı ve vokal kombinasyonu ile bir kademe yukarı çıkıyor. Albümün kapanış parçası olarak başarılı bir seçim.

Spice Girls'ün, dünyaca ünlü bir grup olma yolunda attığı ilk adım olan "Spice" albümü, aslında gelecek olan başarının da göstergesiydi. Birbirinden başarılı beş adet 1 numara single çıkaran albüm, grubun bugüne kadar en çok satan albümü.

(8,5/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder