3 Ağustos 2012 Cuma

Sugababes - Change

Gruba Amelle'in katılmasından sonra kızlar, ilk önce Mutya ile kaydettikleri son albüm olan "Taller In More Ways"deki bazı şarkıları Amelle ile tekrar kaydettiler, daha sonra da yeni bir sayfa açmadan önce yapılması gerekli olan Greatest Hits yayınlama işini bitirdiler. Bu yüzdendir ki "Change" albümü tamamen -o dönem için yeni eleman sayılan- Amelle ile kaydedilen ilk full albüm olma özelliğini taşımakta. 


01 - About You Now (10/10)
İlk dinleyişte Amerikan gençlik filmlerinin parti sahnelerinde çalan müziklere benzetmiştim bu şarkıyı. Arkaplanda habire aynı şekilde devam eden biraz da bozulmuş ses efekti içeren yapı, şarkıyı devam ettiren en önemli unsur aslında. Verse ile nakaratın aynı melodi yapısına sahip olduğu fark ediliyor. Video klibinde şarkının çok daha kısa bir versiyonu kullanılmış. Albüm versiyonunda Amelle ve Keisha'nın söylediği ekstra kısımlar var. Heidi ise yine mükemmel bir middle-8 ile şarkıya damgasını vuruyor. İngiltere listelerinde 1 numara olan şarkı ile v3.0 ilk 1 numarasına sahip oluyor. Parça aynı zamanda "Wild Child" adlı filmde de kullanılmıştır.
02 - Never Gonna Dance Again (9/10)
Söylentilere göre Mutya ile de kaydedilip ancak bir önceki albüme alınmayan şarkı, Amelle ile tekrar kaydedilip bu albüme kondu. Orta tempolu şarkı Amelle'in büyüleyici vokalleri ile başlıyor. Nakaratta kızların ses uyumları en üst seviyede. Zaten bu albümde vokaller ahenkli bir biçimde kaydedilmiş. Heidi'yi yine middle-8'te duyuyoruz. Şarkı sonlanırken "it's over, it's over" adlibleri ile, önce pes olarak sonra tizden imzasını atıyor Heidi. Single olmaya çok uygun olup, albüm içerisinde kaybolan şarkılar arasına konulabilir.
03 - Denial (10/10)
Albümün üçüncü single'ında Heidi tam anlamıyla parlamış. Verse'ler boyunca devam eden tiz geri vokalleri ve nakaratı domine edişi ile şarkının havasını değiştiriyor. Şarkı aynı zamanda çok yaratıcı bir video klibe de sahip. Sugababes şarkı middle-8'lerinin Heidi ile anılmasına şaşırmamalı, bu şarkıda da Heidi köprü kısmı ile şarkıyı adeta sahipleniyor. Son nakaratlarda Keisha'nın muhteşem adlibleri can alıcı niteliğe sahip. Şarkının canlı performanslarında kızların çabaları görülmeye değer.
04 - My Love Is Pink (9/10)
Sugababes'in farklı tarzlar denediği albümde, en hareketli şarkı olarak sayılabilir. Hızlıca söylenen vokaller arkasında, elektronik dans müziği kıvamında tempolu vuruşlar mevcut. Heidi bu albüme sadece middle-8'leri için alınmış sanki. Enstrümental kısımlardaki "love, everybody, is pink" kelimeleri ile oynanarak ufak bir remix efekti yapılmış. Şarkı da bu efektler ile sona eriyor.
05 - Change (7/10)
Albüme ismini veren aynı zamanda ikinci single olarak yayınlanan şarkı, yavaş tempoda ilerliyor. Kızların mahsun vokalleri ile devam ederken nakaratta altyapıyla birlikte biraz daha hareket kazanan şarkının, estetik öğeler içeren bir de video klibi mevcut. Bu şarkıda köprü kısmını Keisha, Amelle ile paylaşmış. Akılda kalıcı nakaratı dışında pek bir numarası yok.
06 - Back When (9/10)
Hafif gitar tınıları ve Keisha'nın adlibleri ile başlayan şarkı, su gibi akıcı. Nakaratta yine uyumlu vokaller duyuluyor. Bitmekte olan ilişkinin oluşturduğu duygu ve durumları anlatan şarkının en can alıcı yeri Heidi'nin söylediği ara kısımlar olsa gerek. Köprü kısmında biraz agresifleşerek harareti arttırsalar da, yarım ton yukarı çıkarak devam eden nakarat başladığında tekrar aynı huzur hissediliyor. "If you wanna move along then move alone" cümlesiyle ilişkiye olan inancın da artık bittiği anlatılıyor. Keisha'nın şarkının başı ve ortasında duyulan adlibleri, nakaratın arkaplanına eklenerek hareket kazandırılmış. Birçok hayranın filler olarak gördüğü şarkı aslında keşfedilmeyi bekleyen değerli bir parça.
07 - Surprise (9/10)
Yürüyüş marşı gibi bir arkaplan müziği ile başlayıp devam eden orta tempolu şarkı, yine biten bir ilişkinin ardından bu sefer biraz da umursamazlık ve memnuniyet içeren sözler ile ilerliyor. Nakarattaki armoni bu sefer biraz uyumsuz, kızların sesleri birleşince sanki başka birileri söylüyor gibi duyuluyor. Ancak şarkının bütünündeki hava ve dinlendirici melodi ile bile mutlu olunabiliyor. Modifiye edilmiş sesi ile Heidi yine bir middle-8 ile karşımıza çıkıyor. Keisha'nın adlibleri kesinlikle şarkının öne çıkan noktalarından.
08 - Back Down (9/10)
Kızlar farklı tarzlar denemeye devam ediyor. Rege havasına sahip şarkının, söz ve vokal altyapısı da diğer şarkılardan farklı. Amelle şarkıya başlarken, partnerinde sahip olmasını istediği özellikleri sayıyor. İlk nakaratı tamamen kendi başına yürütürken diğer kızlar sadece geri vokalde duyuluyor. Ardından Keisha aynı formatta şarkıya devam etmekte. En son ise Heidi, söylemek istediklerini söylüyor ve nakarat kısmında tiz adlibler ile dinleyenleri etkilemeyi başarıyor.
09 - Mended By You (7/10) 
Yine bir yavaş tempolu şarkı ile karşı karşıyayız. Heidi'nin nerdeyse hiç arkaplan müziği olmadan söylediği kısımlar ile başlayan parça, daha sonra duyulan hafif piyano ile renkleniyor. Nakarat sonrası devreye giren bateri ile sakin hava biraz dağılıyor. Şarkının, nakaratını sadece Keisha'nın söylediği bir demo versiyonu da bulunuyor. Zaten bu versiyonda da Keisha nakarata tamamen hakim, diğer kızlar sadece geri vokalde duyulabiliyor. İlişkiler hakkında bir şarkı daha.
10 - 3 Spoons Of Suga (9/10)
"St Trinian's" adlı filmin soundtrackinde de yer alan bu hareketli parça dinleyenleri adeta sarhoş ediyor. Bu şarkıda Heidi, birkaç vocoder efektli vokal dışında nerdeyse hiç duyulmuyor. Keisha ve Amelle şarkının ara kısımlarını kendi aralarında paylaşmışlar. Amelle'in köprü kısmında, konuşarak söylediği cümleler ardından şarkı coşturucu nakaratı ile devam ediyor. Canlı performansı da en az şarkı kadar eğlenceli.
11 - Open The Door (8/10)
Orta tempolu şarkı, arkaplandaki hafif vuruşlar ve "Uuu-uuu" vokalleri ardından, yalnızca Keisha'nın söylediği nakarat ile başlıyor. Şarkı, çalkantılı bir ilişkinin neden olduğu sorunlara ışık tutuyor. Köprü kısmında vokallerde kullanılan remix efekti şarkıya orjinallik katmış. Hüzünlü havasının ardında aslında kendinizden de çok şey bulabileceğiniz bir şarkı.
12 - Undignified (7/10)
Albümün kapanış şarkısı, yavaş bir havada Keisha'nın vokali ile başlıyor. Yine problemli bir ilişki aşaması anlatılıyor şarkıda. Nakaratta, vokallerdeki bütünlük dkkat çekiyor. Heidi'nin tiz geri vokalleri ikinci kısımda duyulabiliyor. Albümdeki daha öne çıkan parçaların arasında sönük kaldığını söyleyebilirim. Ancak albüm konseptine son derece uyumlu olması nedeniyle kesinlikle dinlenmeden geçilmemesi gerekiyor.

Keisha'nın da saçlarını kestirerek yeni imajıyla tanıtımına başladığı albüm döneminde, bu albüm için çok çalışıldığı belli oluyor. Bu nedenle albüm, kızların tüm albümleri arasında hayranların favorisi olarak üst sıralarda yerini almayı başardı. Her ne kadar sadece üç single yayınlanmış olsa da albümdeki şarkılar, diğer albümlere göre çok daha uyumlu ve nerdeyse hiç filler içermiyor. Albüm bu özellikleriyle göz dolduruyor.

(8,5/10)

1 yorum:

  1. about you now aynı zamanda miranda cosgrove tarafından kavırlanmıştır. ;)

    YanıtlaSil