1 Mart 2013 Cuma

Lady Gaga - The Fame

Lady Gaga şu an dünyaca ünlü bir star haline gelmiş durumda ama onu bugünlere getiren neydi? Bence bu yolda çok önemli bir değere sahip olan ilk albümü, ardı ardına çıkardığı hit single'lar ile Gaga'nın başarısını sağlamlaştırdı. İşte o meşhur ilk albümü "The Fame"i yazıyorum.

01 - Just Dance (10/10)
Bu introyu bir kere duyduktan sonra unutmak mümkün mü? Meşhur "RedOne - Şarkıcı/Grup ismi" mottosunun tutmasını bu şarkıya borçlu olmalılar. Parçada Lady Gaga'ya Colby O'Donis eşlik etmekte ve bir verse seslendirmektedir ancak şarkının eski versiyonları arasında sadece Gaga'nın olduğu versiyon da bulunmaktadır. Şarkı altyapı olarak bir hayli zengin bunun yanında yapısal olarak da birçok öğe içermekte. Verse kısımlarıyla oluşturulan hareketli hava nakarata geçildiğinde adeta bir tamamlayıcı olarak işliyor. Sözler itibariyle ismi zaten herşeyi açıklıyor. Albümün çıkış parçası olarak seçilmesi promosyon anlamında da çok işe yarıyor ve parça birçok ülkenin listesinde bir numara oluyor. Middle-8 kısmında Gaga'nın tekrarladığı cümleler sağ ve sol kanaldan arada ufak bir gecikmeyle çalınmış ki bu gayet orjinal olmuş, ardından gelen kısa verse kısmı ise tatmin edici. Son nakarattaki adliblerde Gaga'nın vokal genişliğine de bir önizleme yapılmış. Her anlamda mükemmel bir çıkış parçası olduğunu söyleyebilirim.
02 - LoveGame (9/10)
Lady Gaga'nın vocoderlı vokalleri ile beraber şarkıya başlarken, ileride çok önemli bir tabir olacak "Disco Stick" tanımı bu şarkıda karşımıza çıkıyor. Bazı ülkelerde albümün üçüncü bazılarında ise dördüncü olarak yayınlanan parça, yine çok başarılı bir grafik çizdi. Tempo olarak biraz daha hızlı bir yapıya sahip. Nakarat olarak diğerleri kadar iddialı olmasa da şarkıyı bütün olarak düşündüğümüzde öne çıkıyor. Middle-8 kısmı bana göre şarkının en eğlenceli kısmı olmuş. Şarkının girişinde ve verse kısımlarında kullanılan cümle, son nakaratın da üzerine konulmuş. Klasikleşmiş Gaga şarkılarından biri oldu bu da.
03 - Paparazzi (10/10)
En sevdiğim Lady Gaga şarkısını sorarsanız hiç düşünmeden Paparazzi olduğunu söyleyebilirim. Barındırdığı karanlık ve bazen ürkütücü melodisi ile verseler aracılığıyla kanınızı donduran ancak nakaratta doruk noktasına ulaşan bir şarkıdan bahsediyorum. Lady Gaga'yı dinlemeye başladığımda bu parçanın video klibi yeni yayınlanmıştı. İlk duyduğum anda takıldığımı hâlâ hatırlıyorum. Parça albümden çıkan son single olarak değerlendirildi. Kısa film tadında, şahane bir video klibe sahip olan parça, 2009 VMA performansıyla da epeyce konuşuldu. Canlı performansları, kesinlikle akustikleriyle beraber izlenmeli. Sesinin canlı performanslarda da ne kadar iyi olduğunu gösterdiği ilk şarkılardan biridir bu Lady Gaga için. Ayrıca video klibinde giydiği marjinal kıyafetler sayesinde de hakkında konuşulmaya başlanmıştı.
04 - Poker Face (10/10)
Albümün ikinci single'ı, İngiltere başta olmak üzere yine birçok ülkede bir numara oldu. Hafif bir girişin ardından, "Ma-ma-ma-mah" heceleri erkek bir geri vokal tarafından seslendirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ünlü Boney M grubunun "Ma Baker" şarkısındaki aynı kısımdan alınıp biraz yavaş haliyle sample olarak kullanılması çok akıllıca olmuş çünkü çok yakışmış. Nakaratta erkek geri vokali tekrar duyabiliyoruz ve Pa-pa-pa-poker face kısmı şarkı boyunca defalarca tekrar ediliyor. Özellikle sonlara doğru sadece bunu duyuyoruz. Aslında şarkının yapısal olarak uyumu burada ortaya çıkıyor. Çünkü bu durum hiç kulak tırmalayıcı gelmiyor hatta bşarkı bittiğinde tekrar dinleme hissi uyandırıyor. Middle-8 kısmı için konuşur gibi söylenen cümleler tercih etmiş Gaga. Özellikle akustik performanslarında "I'm marvellous" birçok kez tekrar ediliyor. En çok hatırlanan Lady Gaga imajına da bu şarkının video klibinde rastlamak mümkün.
05 - Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) (10/10) 
Lady Gaga'nın orta veya yavaş tempolu bir şarkısını bu kadar sevebileceğimi düşünmezdim ta ki bu şarkıyı duyana kadar. Europop ve Ace Of Base sound'unda karşımıza çıkan parça, özellikle sözleriyle gayet vurucu. Şarkının yapımcısı olan Martin Kierszenbaum'un bir nevi imzası niteliğindeki Cherry Cherry, Boom Boom kelimeleri ilk kez bu şarkıda karşımıza çıkıyor. Amerikan-İtalyan karışımı temalı bir video klibi de mevcut. Gayet hafif, kulağı yormayan, eğlenceli ama aslında bir o kadar kalp kırıcı olabilecek bir parça. Albümdeki bazı parçalara göre oldukça kısa olduğu için siz ne olup bittiğini anlamadan bitiveriyor. Video klibindeki fiyonk şeklinde saç da yine Lady Gaga unutulmazları arasında yerini aldı.
06 - Beautiful, Dirty, Rich (9/10)
Ağır bir vocoder efekti altından şarkının adını birkaç kere tekrar ederek giriş yapıyor Gaga. Aynı tekrarları daha sonra nakaratta da duyuyor olacağız. Arkaplandaki drum machine ve arada basılan ara perde piyano notaları ile yine karanlık bir hava çizerek başlıyor parça. Tempo olarak oldukça hızlı bir yapıya sahip. Nakaratta hareketsiz kalmak neredeyse imkansız. Middle-8 kısmı albüm versiyonunda kısaltılmış olsa da yetersiz kalmıyor. Promosyonal bir single ve bir video klibe de sahip olan parça, albümün önemli yapıtaşlarından. Bu da bir önceki şarkı gibi kısa ve o yüzden hemen sona eriyor.
07 - The Fame (9/10)
Albüme adını veren parça ile karşı karşıyayız. Orta tempo üzerine kurulmuş. Cherry, Cherry, Boom Boom kelimelerini bu şarkının başında da duyuyoruz. Arkaplanda şarkı boyunca duyduğumuz elektrogitar akorları ve marakas sesleri, hoş bir hava yaratıyor. Şöhretin insan üzerindeki etkisinin anlatıldığı parça, akılda kalıcılık bakımından da hiç geride kalmıyor. Middle-8 kısmı ile birdenbire başka bir parçaya dönüşüyormuş gibi hissediyorum nedense. Maalesef ki çok kısa sürüyor bu bölüm. Favori kısmım ise kesinlikle son nakaratlardan önceki efektli vokalin "No, no, no, no" çıkışı. Şarkının 2005 yılına ait ve son halinden epey bir farklı bir demosu da bulunuyor.
08 - Money Honey (6/10)
Nedense çok fazla alışamadığım Lady Gaga parçalarından. Bu şarkıda sesi normalden biraz daha farklı duyuluyor. Bridge kısmında yine yarım perdeler kullanılarak hoş bir sound yaratılmaya çalışılmış. Şarkının yapımcıları arasında RedOne da yeralıyor. Tahmin edeceğiniz üzere şarkı tamamen para üzerine. Favori kısmım para kelimesini hecelediği ve sonrasında söylediği kelimeler olsa gerek. Bu şarkı bana diğer şarkılardan daha fazla gürültülü geliyor. Belki de çok ısınamamam bu sebeple olabilir. 
09 - Starstruck (6/10)
Şarkı başladığı andan itibaren Lady Gaga mı dinliyorum yoksa Ke$ha mı diye düşünmeden edemiyorum. Autotune'un köküne kadar kullanıldığı bu orta tempolu parça benim için pek birşey ifade etmiyor. Middle-8 kısmındaki Flo Rida rap'inin şarkıya çok değer kattığını söyleyemem. Birşeyler eksik olmalı bu parçada çünkü böyle bir havaya girememiş durumda hissediyorum kendimi bu şarkıyı dinlerken.
10 - Boys Boys Boys (7/10)
Yok, meşhur Sabrina şarkısının cover'ı değil bu parça. 80'ler sounduna ait derin davullar ve arkaplan efektleri ile beraber yine karanlık havada söylenen vokaller ile beraber neşeli, eşlik edilebilir nakarata geçiş yapılıyor. Middle-8 kısmında konuşma vokallerine benzer vokallerle söylenmiş cümleler karşımıza çıkıyor. Paparazzi'de sonra single olarak yayınlanması düşünülen ama sonradan iptal edilen parça, albüm içerisinde keşfedilmeyi beklemek zorunda kalmış. "Fena Değil" olarak kategorize edilebilecek türden bir parça.
11 - Paper Gangsta (9/10)
Piyano ile başlayan parça daha sonra derinden gelen vuruşlarla biraz daha zenginleşiyor. Yine autotune efektli Gaga vokalleri duyuyoruz ancak bu sefer rahatsız edici değil çünkü abartılmamış. Sözleriyle tam anlamıyla atarlanan bir Lady Gaga karşımıza çıkıyor. İstediği erkek modelinin lafta değil gerçekte sahip olması gereken özellikleri bir bir sıralıyor. Nakarat melodisi çok akılda kalıcı. Middle-8 kısmında erkek vokalin bağırışlarını duyuyoruz. Gaga, canlı performanslarında da autotune ile söylüyor şarkıyı. Orta tempo olup da sevdiğim birkaç Lady Gaga parçasından birisi.
12 - Brown Eyes (7/10)
Albümün en ağır tempolu şarkısı, buna rağmen dinlerken sıkılmıyorsunuz. Üzücü bir aşk parçası olmasının yanında arkaplanda kullanılan enstrümanlardan piyano ve elektrogitar şarkının kimliğini önplana çıkarmış. Nakarattaki samimi sözler tamamen hissedilerek söyleniyor. Yazım aşamasında piyano başında ağlarken gece 3te şarkıyı bitirdiğini söylüyor Lady Gaga. Jonathan Ross performansını kesinlikle izlemelisiniz.
13 - I Like It Rough (9/10)
Bonus parça olarak düşünülen ancak sonradan albüme dahil edilen şarkı iyi ki de albüme konulmuş diyorum. Şarkı yapısal olarak yine zengin bir altyapıya sahip. Akıcı verse kısımları ardından gelen nakarat sade ancak yeterli durumda. İkinci nakarattan itibaren duymaya başladığımız adlibler tam yerinde olmuş ve şarkının eksik kısmını tamamlamış. Middle-8 kısmı ise parçanın en eğlenceli bölümü. Tekerleme söyler gibi sözler bir anda sizi neşelendiriyor. Çok fazla bilinmeyen Gaga parçaları arasında en iyilerinden biri.
14 - Summerboy (7/10)
Albümün kapanış parçası, kısaca yaz aşklarını anlatıyor diyebilirim. Hafif bir müzik üzerine kurulu parça, temiz vokaller ile süslenmiş. Nakarat olarak sıkmayan bir yapıya sahip. Lady Gaga'nın müzik yapmaya başladığı ilk dönemlerden kalma bu parça da. Bu albümdeki aşırı işlenmemiş havaya katkıda bulunan parçalardan birisi. Aslında albümün geneline bakıldığında ağır elektronik altyapıya sahip olmayan parçalar genelde bu parça gibi hafif altyapı ile birleştirilmiş. Bu yönden bakınca bu parçalar da albümde dengeyi sağlıyor diyebilirim.

Albüm baştan sona incelendiğinde aslında Lady Gaga diyince aklımıza ilk gelen parçaların çoğu bu albümde yer alıyor. Çıkış albümü olması dolayısıyla bu içeriğe göre başarılı olmaması da zaten düşünülemezdi. Müzik hayatının ilk yıllarındaki soundu bu albümdeki parçalar üzerinde çok etkili olmuş. Devamında gelen albümlerle de Lady Gaga başarılı olduğunu kanıtladı.

(8/10)

2 yorum:

  1. Yine çok güzel bir albüm analizi olmuş.Benim bu albümde en çok beğendiğim şarkı Eh,Eh(Nothing Else I Can Say) olmuştu.Evet kısa bir şarkı fakat bir o kadar renkli,güneşli kısaca eğlenceli bir klibe sahip.Bu arada Cherry Boom deyince söylemeden edemeyeceğim hemen aklıma gelen şarkı,unutulmazlarım arasında olan The Runaways'ın Cherry Bomb şarkısı,çok severim :))

    YanıtlaSil
  2. Özetliyorum böbeyim: Just Dance + Poker Face + Paparazzi + fillers

    YanıtlaSil