6 Ağustos 2012 Pazartesi

Sugababes - Angels With Dirty Faces

Sugababes, ilk albümlerinin ardından yaşadıkları üye kaybı ile bir de plak şirketleriyle de anlaşmaları iptal edilmişti. Bu albüm yeni eleman Heidi ile kaydedilen ilk albüm olma özelliğini taşımakta. İlk albüme göre daha farklı bir rota çizerek ilerleyen Sugababes, yeni tarzları, yeni grup üyeleri ve yeni albümleriyle ne kadar başarılı olacaklardı?

01 - Freak Like Me (10/10)
Kızların, Heidi ile yayınladıkları ilk single, yayınlandığı hafta İngiltere listelerinde 1 numara oldu. Hayranlar Heidi'yi kolayca sevmişlerdi. Şarkı Adina Howard'ın aynı adlı şarkısının cover'ıydı ancak arkaplan müziği tamamen değiştirilerek Gary Numan ve Tubeway Army'nin "Are 'Friends' Electric?" adlı şarkının müziği kullanıldı. Video klibinde kullanılan "We Don't Give A Damn Mix" isimli düzenlemesi, albüm versionuna göre bazı farklılıklar içeriyordu ve kesinlikle albüm versiyonuna tercih edilmeli. Karanlık görüntüler eşliğinde bir barda geçen klibin sonunda Keisha ve Mutya'nın Heidi'yi gruba kabul edişini görüyoruz. Şarkının en başarılı kısmı kesinlikle son nakarat sonrası Heidi'nin "It's all good for me!" diye bağırdığı kısım olsa gerek. 
02 - Blue (9/10)
Karanlık bir atmosferde başlayan şarkının, gruptan ayrılan Siobhan hakkında yazıldığına inanan hayranlar bulunuyor. Gizemli havası nakaratta dağılıyor ve ortaya mükemmel melodi ile harmanlanmış cümleler çıkıyor. R&B vuruşları ve bilgisayar efetleri şarkı boyunca duyuluyor. Cümlelerde geçen sert ithamlar şarkıyı daha da agresifleştirmiş. Köprü kısmında Keisha ve Mutya karşılıklı rap kıvamında sözler söylüyor.
03 - Round Round (10/10)
Albüm henüz yayınlamadan piyasaya ikinci single olarak çıkan bu parça da İngiltere listelerinde 1 numara olmayı başardı. "The Guru" adlı filmin soundtrackinde de yer alan şarkı, aslında dört parçanın karışımından oluşuyor. Arkaplandaki müzik ve nakarat, Mutya'nın kısmı, Keisha'nın kısmı ve Heidi'nin kısımlarının herbiri ait oldukları şarkıdan kopartılarak ortaya "Round Round" çıkmış. Nakarat kendi içerisinde sürekli tekrar edebilecek bir yapıda oluşturulmuş. Video klibiyle de fark yaratan şarkı, Sugababes'in hit şarkıları arasında yukarılarda yer alıyor.
04 - Stronger (10/10)
"Angels With Dirty Faces" adlı şarkı ile Double A side single olarak yayınlanan şarkı, diğer single parçalarına göre daha yavaş bir tempoda. Kızların yaşadıkları problemleri aşarak nasıl daha güçlü hale geldiklerini anlattıkları şarkının video klibinde kızların herbiri söyledikleri kısımlara uygun mekanlarda görülüyor. Heidi'yi middle-8 kısımlarıyla meşhur eden şarkı, Stronger'dan başka bir şarkı değildir. Güçlü nakarat, şarkının sonlarına doğru Keisha'nın adlibleriyle de sağlamlaşıyor.
05 - Supernatural (9/10)
İlginç vuruşlarla başlayan şarkı, nakarata gelince adeta bir marşa dönüşüyor. Aşk hakkında herşeyin söylendiği şarkıda Mutya'nın puslu vokalleri dikkat çekiyor. Köprü kısmındaki erotik Keisha vokalleri şarkıya farklı bir boyut eklemiş. Son nakaratlar vocoder efektli adliblerle doldurulmuş. "It's a fact that everybody wanna be loved" şarkının vurucu cümlesi. 
06 - Angels With Dirty Faces (7/10)
Kızların isimlerinin okunmasıyla başlayan şarkı, Keisha'nın rap'e benzer kısmıyla devam ediyor. Zengin altyapısıyla kızların vokalleri biraz geride bile kalmış. Mutya'nın kısımları şarkının en canalıcı bölümleri olarak karşımıza çıkıyor. Köprü kısmında Keisha birkez daha rap ile devam ediyor ve daha sonra ismi okunan kız birer cümle söyleyerek şarkı tekrar normal düzene geri dönüyor. Şarkı, "The Powerpuff Girls"ün tanıtımında da kullanıldığı için, video klibi animasyon olarak çekildi ve kızlar powerpuff girls olarak canlandırıldı.
07 - Virgin Sexy (8/10)
İnişli çıkışlı melodiye sahip şarkı, Heidi'nin vokalleri ile başlıyor. Nakarat, melodiye uyarak alçaldıktan sonra Heidi'nin çığlığı ile tekrar yükseliyor. Adlibleri ile şarkıya fark katan Heidi, köprü kısmında, girişteki sözlerini tekrar ediyor. İlginç sözleri ile kesinlikle albümün öne çıkan parçalarından. Eğlenceli yapısı ise daha ilk dinleyişte fark edilmesini sağlıyor.
08 - Shape (8/10)
Sting'in söylediği şarkının cover'ı olan çalışmada sadece nakarat değiştirilmemiş. Nakarat kısmında Sting'in sesi de kullanılıyor. R&B havasının hakim olduğu şarkı boyunca, şarkıya özgün gitar solosu da duyuluyor. Parça albümün dördüncü ve son single'ı olarak yayınlandı. Orjinal video klibi, kızların ten rengi body giymesi nedeniyle sansürlendiği için, bilgisayar efekti ile kızların üzerlerine kelebekler konuldu ve ancak bu şekilde televizyonlara gönderilebildi. Şarkının video versiyonunda, albüm versiyonundan farklı öğeler ve ekstra bir cümle ile vokaller bulunmakta.
09 - Just Don't Need This (7/10)
Albümün orta tempolu şarkılarından. Altyapı biraz güçlendirilerek daha ağır bir şarkı ortaya çıkartılmış. Vokallerdeki vocoder efekti kullanımı bu parçada da fark ediliyor. Köprü kısmı, spiral merdivenlerden iner gibi insanın başını döndürüyor. Karanlık havası ile albümdeki uç şarkılardan birisi.
10 - No Man No Cry (6/10)
Arkaplanda şarkı boyunca devam eden, artık vokalleri anlaşılmayacak hale getirecek kadar vocoder efektli "No man, no cry" cümlesi tekrar etmekte. İsminden tahmin edileceği üzere erkeklerin neden olduğu problemlerden bahsediliyor şarkıda. Yine de bu teması dışında şarkıyı özel kılan bir numarası bulunmuyor. Albümün filler'ı olarak sayılabilir.
11 - Switch (9/10)
Eğlenceli korna efekti ile başlayıp devam eden şarkı artık beğenilmeyen sevgilinin neden değiştirilmesi gerektiğini anlatıyor. Nakaratı da verse kısımları kadar eğlenceli. Kızlar adlibleri paylaşıyorlar ve şarkıdaki uyumları mükemmel. Ayrıca şarkıyı kaydederken eğlendiklerini düşünüyorum çünkü dinleyenlere de o hissi geçiriyorlar. Parçanın şüphesiz en şirin kısmı, bitmeden önceki arkaplan müziği biraz değiştirilmiş nakarat bölümleri olsa gerek.
12 - More Than A Million Miles Long (9/10)
Orta tempo bir şarkıyla daha karşı karşıyayız. R&B havasındaki parçada armoniler ve koro vokaller dikkat çekiyor. Şarkının köprü kısmında, hiç beklenmeyen bir anda Keisha rap yapıyor, ki gayet başarılı bir şekilde altından kalktığını söyleyebilirim. Albümün keşfedilmemiş nadide parçalarından. Biterken azalan müzik ile birlikte ortaya çıkan çıplak vokaller kızların ne kadar iyi iş çıkardığının kanıtı.
13 - Breathe Easy (Acoustic Jam) (8/10)
"Freak Like Me" single'ında normal versiyonu yayınlanan şarkı albümde akustik olarak yer almış. Yalnızca hafif bir gitar eşliğinde kızların efektsiz vokallerini duyuyoruz. Özellikle nakarattaki ikinci sesler, şarkıya özgü armoniyi sağlamış. Kafayı dinlemek için birebir. Dinlendirici bir melodi ve uygun sözler, kızlar böyle şarkıları da becerebiliyorlar demek ki.
14 - Round Round (Alternative Mix) (7/10)
Uzun bir introdan sonra şarkı boyunca sadece Mutya'nın söylediği nakarat ile başlıyor şarkı. Sonsuz döngü yapılabileceğini söylemiştim o yüzden baya bir tekrar ediliyor. Ayrıca verse kısımlarındaki vokallerin kayıtları farklı aynı zamanda ait oldukları şarkılardan da fazladan kısımlar eklenmiş. Şarkının uzun versiyonu olarak kabul edilebilir onun dışında ekstra bir özelliği bulunmuyor.

Sugababes'in, yeni elemanları Heidi ile albümleri, çok iddialı şarkılar içeriyor ve yakaladıkları tarz iyi bir başlangıç oluşturuyor. Kızların esas imajlarını oluşturan ve kamuoyuna tanıtan bu albüm, kariyerlerindeki çok önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilebilir.

(8/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder