5 Mayıs 2011 Perşembe

Britney Spears - Britney

Britney Spears, ikinci albümünün son single'ı "Don't Let Me Be The Last To Know" şarkısına cesur bir video çektiği zaman, bir sonraki albümü için gideceği yönü de belirlemiş oldu. Madonna'nın "Erotica"sı neyse, Britney Spears için de bu albüm oydu. Merakla beklenen ve çıktığında büyük olay yaratan albümü incelemeye geçiyorum.
01 - I'm A Slave 4 U (10/10)
The Neptunes imzalı ve aynı zamanda albümün çıkış parçası, daha başlar başlamaz farklı soundu ile öne çıkıyor. İlk dinleyişte "Bu ne biçim şarkı" dediğimi hatırlıyorum. Ancak şarkıyı özümsedikten sonra, insan dinlerken kendini kaybedebiliyor. Urban soundu ve hızlı hızlı nefes alıp veren vokaller ile süslü parça, altyapısındaki öğeler sayesinde "Ya sev ya nefret et" cümlesi için doğru bir seçenek oluşturuyor. Britney'in olgunlaştığını ispat etmek istercesine şarkı sözlerinde vurguladıkları, video klibinde de aynı cesaret ile işlenmiş.
02 - Overprotected (10/10)
Britney Spears, albümün ikinci single'ı olarak güçlü bir şarkı ile karşımıza çıkıyor. Başından itibaren insan kendini şarkıya eşlik edip dans etmekten alamıyor. Hiç düşmeyen temposu ve sürükleyici vokalleri ile parça, ilk dinleyişte bile insanı etkileyecek bir yapıya sahip. Köprü kısmı şarkının en çok hoşuma giden bölümü. Video klibini ilk izlediğimde, "Bu kız I'm A Slave 4 U ile çıkmamış mıydı, bu şarkı da neyin nesi?" demiştim ancak daha sonra heryerde fellik fellik şarkıyı ararken buldum kendimi. O kadar başarılı yani. Sözlerde "Allahım beni neden yarattın?" temasının işlendiği şarkının, ayrı bir videosu da çekilen "Darkchild Remix"i de dinlenebilir ancak orjinalinin yerini asla tutmuyor. Daha güzel bir remixi "Riprock 'n' Alex G Remix".
03 - Lonely (9/10)
Buğulu vokaller ile başlayan şarkı nakarata geldiğinde, arkaplandaki elektronik gitarlarla beraber adeta şaha kalkıyor. Parça hareketini hiç kaybetmiyor. Ağır köprü kısmının ardından Britney, konuşur gibi vokaller ile ex'ine saydırdıktan sonra tekrar catchy nakarat eşliğinde karşımıza çıkıyor. Şarkı daha ilk dinleyişimde yakalamıştı beni. Şarkı kısa olduğu için çabucak bitiveriyor ancak tekrara alınmayı fazlasıyla hakediyor.
04 - I'm Not A Girl, Not Yet A Woman (8/10)
Albümün üçüncü single'ı olan parça Britney'in kızlıktan kadınlığa geçiş dönemini anlatırken, yeni bir ara dönem yaratıyor. Ağır temposu ve anlamlı sözleri ile insanı kendisine bağlayan şarkı, köprünün ardından perdesi yükseldikten sonra tadından yenmeyecek hale geliyor. Albümle aynı dönemde çıkan "Crossroads" adlı filminde öncelikle sözlerini yazıp daha sonra rol arkadaşı tarafından bestelenen ve piano ile söylenen versionu, oluşumundaki mantık hatalarına rağmen dinlemeye değer.
05 - Boys (4/10)
Yine bir The Neptunes imzalı bir parça, ancak başlar başlamaz duyduğumuz alkış efektleri şarkı boyunca irrite edici bir hal alıyor. Ara kısımlarındaki vokaller başarılı olsa da rahatsız edici altyapı şarkıdan tam anlamıyla verim almanıza engel oluyor. Şarkının tek güzel yanı köprü kısmı denilebilir. Sonlara doğru yükselen perde bile şarkıyı kurtarmaya yetmemiş. Albümün son single'ı olarak karşımıza çıkan parça neyse ki video klibi için remixlendi ve daha dinlenebilir bil hale getirildi.
06 - Anticipating (9/10)
İddialı bir girişe sahip parça, dinlediğimde yaz aylarında yenen dondurmanın insana hissettirdiği gibi bir tat bırakıyor. Turnesindeki performans görüntülerinden oluşan bir video klibi vardır. Eğlenelim, mutlu olalım temasında hoşlandığı çocuğa iş attığı şarkı, 70'lerin disco soundunu barındırıyor. Şarkı ayrıca Fransa'da single olarak yayınlandı. Albümdeki en iyi parçalardan bir tanesi.
07 - I Love Rock 'N' Roll (9/10)
Bu şarkı Britney hayranları tarafından pek sevilmese de, bence orjinallerinden daha iyi olan coverlar kategorisinde üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca albümün dördüncü single'ı olarak yayınlanan parça, eğlenceli sözleriyle sizi yerinizden oynatmaya yetiyor. Nakarattaki koro ve Britney'in nameleri kesinlikle tekrar tekrar dinlemeye değer. Bu şarkıda karaoke yapmak istiyorum, bilmem belki de filmdeki sahneden çok etkilenmişimdir.
08 - Cinderella (8/10)
Şarkı, biraz karanlık ve gizemli bir havaya sahip. Nakarattaki yoğunluk ve arkaplan efektlerinin birbirleriyle uyumu süper. Vokalleri insanı yakaladı mı bırakmayacak cinsten. Dinlerken gayet eğlendiğim parçalardan biri. Köprü kısmındaki konuştuğu bölüm, çok karizmatik. Albümdeki farklı sounddaki parçalardan birisi olarak kendini hemen belli oluyor.
09 - Let Me Be (9/10)
Ağır olarak başlasa da hemen hız kazanan parça, nakaratta öyle bir tutuyor ki sizi, bırakamıyorsunuz. Şarkı kanımca Britney'in masum döneminin en iyi simgelerinden biri. Dinlerken bana lise dönemimi hatırlatan şarkı, kısa olduğundan dolayı hemen sona eriyor. Ancak kesinlikle sizi yormayan, eğlenceli, anlık şarkılardan bir tanesi. Filler olduğu düşünülse de, insanın kendinden de birşeyler bulabileceği sözlere sahip olması pozitif bir özelliği.
10 - Bombastic Love (8/10)
Introsu "Overprotected" videosunun girişinde kullanılan şarkı, akıcı yapısı ile nakarata geldiğinde kulağa çok tanıdık geliyor. Arka plandaki "A-aa A-aa" vokalleri P!nk'in "Most Girls" şarkısını hatırlatıyor. İnsanın diline hemen dolanan sözlere sahip. Köprü kısmı ile biraz karanlığa sürüklense de, nakarat ile güneşi tekrar tepeye çıkartıyor. Şarkıyı al mp3 çalarına, sonra klip tadında gez dur.
11 - That's Where You Take Me (5/10)
Sevgilisinin Britney'i götürdüğü yerlerden bahseden şarkı diğer şarkılara göre biraz zayıf kalıyor. Herhangi bir ayırt edici özelliğinin olmadığını düşünüyorum. Ya biraz daha yavaş ya da çok daha hızlı olmalıydı bence. Ancak yine de şarkı dinlerken rahatsız etmiyor. Müzik kutusu efekti şarkıyı götürmeye yetiyor.
12 - What It's Like To Be Me (7/10)
Şarkıcıysan, birlikte olduğun kişi de banyoda şarkı söyleyebiliyorsa beraber stüdyoya girip birşeyler kaydetmek şart oldu artık. Bu şarkıda Britney'e o dönemki sevgilisi Justin Timberlake eşlik ediyor. Nakaratta belli belirsiz backvokallerde ve arada beatbox sesleriyle karşımıza çıkan Timberlake, Britney ile güzel bir işe imza atmış olsalar da saman alevi gibi sönen aşkları nedeniyle parça beklediği ilgi ve promosyonu göremedi. Hayranlar için güzel bir anı olarak bilinmeye devam ediyor.
13 - When I Found You (8/10)
Albümün bazı baskılarında yer alan ekstra parçalardan ilki olan şarkı, Britney'in cilalı vokalleri ile bezenmiş. Ağır ama zengin bir altyapıya sahip parça, ilk dinleyişte bile favoriniz olabilecek kadar etkileyici olabiliyor. Şarkıyı, Britney albüm soundunun yapı taşlarının oluşmasına yardımcı olarak görebiliriz. Britney'in etkileyici vokallerini şarkının demo versionunda daha net bir şekilde duyabilirsiniz. Evet, çıplak sesini ve kesinlikle "gözyaşım düştü yüreğimeeee" faciası gibi değil.
14 - I Run Away (8/10)
Ağır tempolu bir ballad olarak başlayan şarkı, ilerledikçe altyapının zenginleşmesi ile bambaşka bir hal alıyor. Üstüste vokaller ve ses efektleri fazlasıyla duyuluyor. Arada duyulan kemanlar şarkıya çok hoş bir hava katmış. Köprü kısmı biterken bizi akustik gitarlarla başlayan nakarata doğru götürüyor. Diğer nakarata bağlanırken duyduğumuz "I Run Away" vokali, uzayıp giderken etkisi altında kaldığı efekt mükemmel.
15 - Before The Goodbye (8/10)
Bu şarkıyı Britney'in o dönemki deneysel şarkılarından biri olarak görüyorum. Nakarata yaklaşırken arka planda yükselmeye başlayan tempolu vuruşlar, şarkıyı birdenbire bir disko parçasına dönüştürüyor. R&B tınılarının fazlasıyla hissedildiği şarkı özellikle ikinci nakarattan sonra tamamen kendini vuruşlara teslim ediyor. Şarkı kazandığı temposu ile devam ederken, bitmeden hemen önce akustikvari bir şekilde gitarlarla son buluyor.

Sonuç olarak Britney Spears'ın en sevdiğim ve en başarılı olduğunu düşündüğüm albümünü inceledim. Bu sound'u şimdilerde tekrar yakalamasını istesem de, farklılaşan sektör koşulları nedeniyle bu artık imkansız. Yine de böyle bir albüme sahip olabildiğimiz için mutlu olmalıyız belki de. Bir sonraki albümü "In The Zone" için harika bir altyapı niteliğinde olan albüm, kesinlikle Britney'in en iyilerinden bir tanesi.

(8/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder