3 Mayıs 2011 Salı

Robyn - Body Talk

Son albümü üzerinden baya vakit geçmesine rağmen bir türlü yeni bir şarkı yayınlamayan Robyn, 2010 yılında bizi yine şaşırtmayı başardı. Sene içerisinde toplamda üç adet mini albüm yayınlayacağını söylediğinde çok heyecanlanmıştım. Derken, ilk single ve albüm yayınlandı. Sonra ikincisi. Üçüncüyü beklerken bir sürpriz geldi ve ilk iki albümdeki çoğu şarkıyla beraber yeni beş adet şarkı üçüncü albüm olarak karşımıza çıktı. İşte şimdi bu albümü inceleyeceğim.
01 - Fembot (6/10)
Robyn'in vokali ile başlayan şarkı, efektli vokaller ve elektronik bir altyapı ile devam ediyor. İlk nakaratta arka planda silah atışlarını duyabilirsiniz. "My sistem's..." diye başlayan cümlesi biraz daha zorlasan "you want a piece of me" diye devam edecekmiş gibi duruyor. Bu bölüm bariz bir şekilde, Robyn'in backvokalde yer aldığı Britney Spears'ın "Piece Of Me" şarkısını anımsatıyor insana. Ayrıca şarkıdaki ses efekti bana nedense Turkcell reklamlarını hatırlatıyor. Robyn'in komplike şarkılarından birisi.
02 - Don't Fucking Tell Me What To Do (7/10)
Bozuk plak gibi tekrarlayan sözlerle belli bir süre giden şarkı, bir süre sonra nihayet aynı altyapıdaki cümle içerisindeki tek kelimenin değişerek tekrarlanması ile devam ediyor. Robyn, "... is killing me" diye sıralayarak, rahatsız olduklarını bir bir sayıyor. Şarkı bu şekilde devam ederken, arka planda giren melodili vuruşlar şarkıyı mükemmel bir dans parçası haline getiriyor. Üçüncü dakikadan sonra sonunda Robyn şarkının adını söylemeye başlıyor. Ağır bir vocoder efekti ile beraber cümleyi tekrar ederken, bir yandan da arkadaki müzik aynı kararlılıkta devam ediyor. Şarkının farklılığı, onu başarılı kılıyor.
03 - Dancing On My Own (10/10)
Albümün ilk single'ı olarak karşımıza çıkan şarkı, hararetli ve kararlı vuruşlar ile başlıyor. Robyn'in vokalleri ile bir karakter kazanıyor. Nakarattaki vokaller, şarkının doruk noktalarından bir tanesi. Sözleri ile adeta "Be Mine! part 2" sayılabilecek şarkı hüzünlü atmosferine rağmen başarılı bir dans parçası olarak karşımıza çıkmakta. Şarkının köprü kısmında herşey kopuyor ve nakarata aynı seri vuruşlar ile keskin bir dönüş yapılıyor. Şarkı, video klibi için belirgin bir şekilde remixlendi ve albümün Amerika baskılarında da bu şekliyle yer aldı. Albümün çıkış parçası olarak gayet başarılı bir parça.
04 - Indestructible (10/10)
Robyn, şarkıyı albümün üçüncü single'ı olarak yayınladı. Ritmik vuruşlarla başlayan parça, Robyn'in vokalleri ile devam ediyor. Altyapıdaki müziğin giderek zenginleştiği hemen fark ediliyor. Nakarata geldiğimizde, şarkı tüm zenginliği ile önümüzde. Sözlerde, yaşayacağı yeni ilişkiden bahsederken, eski tecrübelerini anlatan Robyn, şarkının köprü kısmında kullandığı yaylılar ve elektronik müzik efektleri ile bu bölümün akılda kalıcı ve ayırt edici olması için çok uğraşmış ve başarmış da. Şarkı temposundan hiçbir şey kaybetmeden, başladığı gibi son buluyor.
05 - Time Machine (10/10)
Albümdeki yeni şarkılardan birisi olan "Time Machine", ilk kısımlarda 80'leri hatırlatsa da nakarata geldiğinde dinleyenleri adeta kendine hayran bırakıyor. Şarkının perdesi nakarat boyunca yükseldikçe, Robyn'in vokalleri bir o kadar keyif veriyor. Sözlerdeki "Geleceğe Dönüş" referansına da bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Geçmişte yaptığı hatayı telafi edebilmek için, geçmişe geri dönme konusunda ne kadar istekli olduğunu anlattığı şarkı bittiğinde insan sersemlemiş gibi oluyor. "Instant Hit" dedikleri bu olsa gerek.
06 - Love Kills (8/10)
Hızlı tempolu, agresif vuruşlarla başlayan şarkı vokallerin girmesiyle beraber biraz daha stabil bir hal alıyor. Aşkın insanı öldürebileceğinden bahseden parça, köpru kısmına kadar aynı karmaşıklıkla devam ediyor. Köprü kısmında melodinin biraz dallandığını fark ediyoruz. Çift tabakalı vokallerin şarkıya ayrı bir hava kattığını söylemeliyim. Şarkının sonlarında farklı bölümlerdeki sözlerin üst üste birleştirilmesi kulağa hoş geliyor.
07 - Hang With Me (9/10)
Bu şarkı albümün ikinci single'ı olarak yayınlandığında, esas albüm henüz yayınlanmamıştı. Diğer parçalara göre biraz daha ağır bir tempoda devam eden parça, şarkıcının potansiyel sevgili adayına dile getirmek istediği hislerinden bahsediyor. Klas Åhlund'un karısına yazdığı ve 2002 yılında eşi Paola Bruna tarafından seslendirilen şarkı, Robyn'in versionunda bazı yerlerde değişiklikler yapılıp yeni kısımlar eklenerek bambaşka bir şarkıya dönüşmüş. Robyn'in hafif vokalleri nakarat boyunca müzik ile beraber şaha kalkıyor diyebiliriz. Melodinin vokaller ile oluşturduğu sinerji sayesinde parça kulağa çok akıcı ve catchy geliyor.
08 - Call Your Girlfriend (10/10)
Albümdeki ikinci yeni şarkı ve dördüncü single olarak yayınlanan parça, daha başlar başlamaz beraber söyleme isteği uyandırıyor. Altyapısındaki vuruşlar ile dans için mükemmel bir seçim olan şarkı, nakarattan önceki kısmı ile ABBA parçalarını hatırlatmakta. Nakarattaki melodi, akılda kalıcı olmasının yanı sıra aynı zamanda melankolik olması nedeniyle dinleyenin üzerinde bir ağırlığa da neden olmuyor. Sevgilisiyle beraber olabilmesi için, onun mevcut kız arkadaşından ayrılması gerektiğinden, bunu ona açıklarken zorlanmaması için sevgilisine yardımcı olmaya çalışan bir kızın söylediklerini anlatan şarkıyı, "Yavukluna Haber Sal" olarak Türkçeleştirmek mümkün.
09 - None Of Dem (featuring Röyksopp) (6,5/10)
Gizemli vuruşlarla başlayan şarkı, Robyn'in esrarengiz vokalleri ile devam ediyor. Nakarattan önceki küçük kız tekerlemesi, şarkı boyunca insanın aklından çıkmıyor. Sözlerinde, çevresindeki hoşnutsuzluklardan bahseden şarkıcı, nakaratta biraz zayıf kalmış hissi uyandırıyor. Hem melodi hem de vokaller bakımından nakarat biraz daha bağlayıcı ve ara kısımlara yakın olmalıydı. Ancak buna rağmen şarkıyı yüksek seste açıp dinlememek için hiçbir neden yok.
10 - We Dance To The Beat (3/10)
Robyn bu şarkıda, tekrar edip duran cümle altyapısını uygulamaya devam etmiş. Her nedense şarkıda başından beri hissedilen bir boşluk şarkı bitene kadar dolmuyor. Bu nedenle duyulan eksiklik, şarkının sıkıcı olmasına neden oluyor. Şarkı, birbiriyle alakasız kısımlar içerdiği için, adeta kopyala yapıştır ile birleştirilmiş seslerden oluşturulmuş gibi. Bu düzensizlik bir süre sonra sizi rahatsız edebiliyor. Bu yüzden albümü dinlerken bu şarkıyı geçiyorum.
11 - U Should Know Better (featuring Snoop Dogg) (4/10)
Hızlı başlayan melodisinden sonra, etrafa ayar vermeye başlayan Robyn'e bu şarkıda Snoop Dogg eşlik ediyor. Nakaratının diğer şarkılara göre zayıf olduğu şarkı, sadece ara kısımlardaki heyecan sayesinde kendini kurtarıyor. Aslında Snoop Dogg'un şarkıya dahil olması çok fark etmemiş. Çünkü şarkı Robyn tarzında olduğu için Snoop Dogg pek fazla kişiselleşememiş.
12 - Dancehall Queen (10/10)
Albüm yayınlanmadan çok önce internete düşen şarkı, Robyn'in albüm için kaydettiği ilk şarkılardan birisi. Şarkı, çok fazla bilinmeyen bir video klibe sahip ve yoonsookjin benzeri bir kız, aynı temada klibe katkıda bulunuyor. Şarkı boyunca 80'ler ve reggae havası fazlasıyla hissediliyor. Farklı soundu sayesinde şarkı hemen ilgi çekiyor. Albümdeki diğer dans parçalarından bu özelliği sayesinde ayrılan parça, Robyn hayranları için vazgeçilmez bir eser olup çıkıyor.
13 - Get Myself Together (8/10)
Albümdeki üçüncü yeni şarkı, hareketli olarak başlıyor. Nakaratta kullanılan yarım perdeler sayesinde nakarata farklı bir hava kazandırılmış. Şarkıda, moral bozukluğundan kurtulmaya çalışan bir Robyn dinliyoruz. Şarkı zengin bir elektronik altyapıya sahip. Yer yer vokallere ses efekti uygulanmış. Şarkı bütünlüğü içerisinde mükemmel bir şekilde akıyor.
14 - In My Eyes (7/10)
80'ler vuruşları ile başlayan şarkı, diğer parçalara göre biraz daha yerleşmiş bir sound ile karşımıza çıkıyor. Nakaratta atağa geçip sonra tekrar durulan şarkı, ikinci nakarattan sonra tırmanmaya devam edip doruk noktasına ulaşıyor. Vokallerin kararlı yapısı şarkıyı uyumlu bir biçimde ilerletiyor. Şarkı sona ererken, Robyn'in cümlelerini duyuyoruz.
15 - Stars 4-Ever (9/10)
Basit bir nakarata sahip olmasına rağmen, ilk kısımdan sonra temposunu tam anlamıyla kazanan şarkı tekrar nakarata ulaştığında vokalleri ile dinleyenlerin aklına "is what we are!" cümlesi ile oturuyor. İyimser sözleri ile pozitif bir grafik çizerken aynı zamanda arka plandaki birbiri ardına giren efekt ve vuruşlar şarkı adeta tamamlanıyor. Köprü kısmındaki tekrar eden kelime efektleri şarkının havasını daha da iyileştirmiş. Şarkı biterken insanın bir parçası da albümle beraber uçup gitmiş oluyor.

Robyn, çıkardığı iki albümdeki güzel parçaların çoğunu bu albüme de taşımış. Yeni ilave ettiği şarkılar ile kusursuz bir uyum gösteren şarkılar, elektronik tarzının güzel bir yansımasını oluşturmuş. Mini albümlerde bulunan "Hang With Me" ve "Indestructible" parçalarının akustik versionlarını da mutlaka dinlemelisiniz.

(8/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder