1 Mayıs 2011 Pazar

Madonna - Confessions On A Dance Floor

2003 yılında çıkardığı ve beklediği başarıyı göremeyen '"American Life" albümünden sonra Madonna, her zaman yaptığı gibi bir silkelenip kendine gelme dönemi yaşamıştı. Kendini tekrar etmeyi asla sevmeyen biri olarak, bu sefer önceden hiç yapmadığı bir soundda albüm yapacağını söylüyordu. Albüm çıkmadan önce yapılan tanıtımlar sırasında albümün ballad içermeyeceğini, sadece dans şarkılarından oluşacağını söylüyordu. Acaba Madonna bu albümle diskoların kraliçesi olabilecek miydi?
01 - Hung Up (10/10)
Tik tak sesleri eşliğinde Madonna'nın vokallerini duymaya başlıyoruz derken, arka plandan yükselmeye başlayan melodi tanıdık gelmiyor mu? Evet, ta kendisi. ABBA'nın "Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)" adlı şarkısındaki o meşhur kısım, bu parçada sample olarka kullanılıyor. Güçlü bir altyapıya sahip olan şarkı, nakaratta doruk noktasına ulaşarak sizi yerininzde durmamanız için adeta uyarıyor. Köprü kısmı, şarkının en tiz vokallerini içeriyor. Şarkı, eskimeyen vuruşları ile ilk dinleyişte bile aklınızda yer ediniyor. Albümden çıkan ilk single olan parça, listelerde bir numara olmayı başardı.
02 - Get Together (8/10)
Yavaş yavaş yükselen sesler ardından, şarkı kendini hissettirmeye başlıyor. Müziğin arasına karışmış Madonna vokallerinin götürdüğü şarkı, arka plandaki yoğunluğu dengelemeyi iyi başarıyor. Parça, kısa, akılda kalıcı bir nakarata sahip olması ve aynı zamanda ara kısımlardaki sadelik sayesinde beğeni topluyor. Üçüncü single olarak yayınlanan parça, albümün başarısının iyi bir şekilde devam etmesine katkı sağladı.
03 - Sorry (10/10)
İngilizce dışında birkaç dilde söylediği "Üzgünüm" anlamına gelen cümlelerden sonra, yine arka planda yavaş yavaş yükselen sesler nihayet nakarat başladığında şarkıyı tam anlamıyla patlatıyor. Albümünün ikinci single'ı olarak yayınlanan ve İngilitere listelerinde bir numara olan şarkı albümün hem sound hem de sözler bakımından en başarılı şarkılarından birisi. Ara kısımda Madonna üzgün olduğu başka dillerde dile getirmeye devam ediyor. Şarkının hiç düşmeyen temposu ve şimdiden aklınıza kazınan nakarat şarkıyı bağlanmanızı sağlamakta. Pet Shop Boys'un vokalleriyle de katkıda bulunduğu remixi ve Confessions turnesindeki remix versionu da kesinlikle dinlenmeli. N'olurdu bir de Türkçe olarak "Üzgünüm" diyiverseydi?
04 - Future Lovers (7/10)
Donna Summer'ın "I Feel Love" adlı şarkısıyla aynı altyapıyı paylaşan şarkı, fütüristik sözler ve yankılı vokallerle etkileyici bir sounda sahip. Madonna ara kısımlarda okuduğu cümleleri, melodili kısımlarla başarılı bir şekilde harmanlamayı başarmış. Şarkının sonlarına doğru verilen boşluk, turnede bir geçiş noktasına çevrilerek "I Feel Love" için yer açmıştır. Orjinal parçadan birkaç cümle söyledikten sonra tekrar kendi şarkısına dönen Madonna, bu düzenlemesi ile de takdir toplamıştır. İkisi de dinlenmeyi hak ediyor.
05 - I Love New York (6,5/10)
Aslında bir önceki projesinden kalan bir şarkı olan "I Love New York" o dönemde rock altyapılı olarak kaydedilmişti. Bu albüm için boya kaportadan geçirilen şarkı, dans soundu kazandırılarak hayranların beğenisine sunuldu. Madonna şarkıda New York'u sevdiğinden bahsederken diğer şehirlere de ayar vermekten kaçınmamış. Tabi turnesinde bu şarkıyı söylediği sırada, sözlerin neden olacağı tepkiler nedeniyle içinde geçen şehirlerde bazı gönül alma konuşmaları yapmak zorunda kalmıştır. Şarkı genel olarak ritmik temposu ile çıtanın üstünde yer alıyor.
06 - Let It Will Be (6/10)
Diğerlerinden daha ağır bir havada başlayan şarkı, bitene kadar temposunu hiç değiştirmiyor. Vokallerdeki keskin kısımlar şarkıyı daha ciddi bir hale getiriyor. Üstüste vokaller ve arkaplandaki yaylılar şarkının yarısından sonra kontrolü ele geçirip, parçadan daha çok etkilenmenizi sağlıyor. Turnedeki remixlenmiş versionu da şarkıyı bir kademe daha üste çıkarmış.
07 - Forbidden Love (6/10)
Madonna'nın ilk kez, önceden kullandığı bir şarkı ismini tekrar kullandığı bu şarkı aslında albümün en slow şarkısı olarak dikkat çekiyor. Efektli vokaller devam ederken arka planda yükselen müzik şarkıyı tam olması gerektiği hale sokuyor. Parça nazik vokaller ile süslenmiş ancak önceki parçalara göre biraz tekrar eden bir yapıya sahip olduğu için bir süre sonra sıkıcı olabiliyor. Yine de albümün konseptine çok uyumlu.
08 - Jump (10/10)
Albümün dördüncü single'ı, video klibinde ve turnedeki canlı performansında biraz değişikliğe uğramış olsa da, albümdeki versionunun bazı kısımlarında dümdüz okunan vokaller içermekte. Şarkı her ne kadar aile bağlarından bahsediyor olsa da, nakaratının hiperaktif havası sizi ayağa kaldırmaya yetiyor. Parçanın temposunu iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Şarkı turne versionunda uzatılmış ve bu da şarkının kendi içerisinde tam anlamıyla kusursuz olmasını sağlamış.
09 - How High (5/10)
Turnede liste dışı bırakılan bu şarkı, şarkıcının kariyerinde bulunduğu yeri irdelerken, eski şarkılarına da selam göndermeyi ihmal etmiyor. Diğer şarkılara göre sıradan bir sounda sahip olduğu ve catchy bir kısmı bulunmadığı için albümü dinlerken atlamama neden oluyor.
10 - Isaac (8/10)
İsmini, şarkıda konuk şarkıcı olarak söyleyen adamdan alan şarkı, konuk vokal sayesinde hemen fark ediliyor. Hareketli ve tempolu devam eden şarkının nakaratında Madonna'nın ilk önce Secret daha sonra da Frozen da kullandığı Mmmm vokalleri, erkek vokalin söylediği kısımla bir araya geliyor. Köprü kısmında daha çok konuk şarkıcı üzerine yoğunlaşılmış. Madonna'nın şarkı boyuncaki vokallerinin kusursuz olduğu söylenebilir. Tur versionunu da dinlemeden geçmeyin.
11 - Push (8/10)
Tersten çalınmış kısımlar ve ilginç sesli enstrümanlar içeren şarkı, Madonna'nın -o dönemki- eşinin kendisine nasıl destek olup onu nasıl motive ettiğinden bahsediyor. Aslında dinlemesi eğlenceli bir şarkı olmakla beraber, bazı eksikler nedeniyle tam anlamıyla bir dans parçası değil. Yine de vokal oyunlarının güzel hissettirebildiği kısımları için dinlenebilir.
12 - Like It Or Not (7/10)
Albümün kapanış şarkısı, diğerlerine göre karanlık bir sound içeriyor. Daha ağır temposu ve Madonna'nın buğulu sayılabilecek vokalleri şarkıyı orjinal hale getirmeyi başarmış. Kendisini hunharca eleştirenlere ateş püskürdüğü nakarat, sakinlik içerisinde kendini toplarlıyor. İlerleyen kısımlardaki ses efektleri şarkıya biraz da olsa hareket katmayı başarmış. Albümü sonlandırırken gitar melodisinin dinleyenlerde bıraktığı tat, kapanışı kusursuz hale getiriyor.
13 - Fighting Spirit (7/10)
Albümün sınırlı sayıda yayınlanan baskısında bulunan bu şarkı, gerek alt yapısındaki müzik ile gerekse de sözleri ve vokalleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Basit ancak güçlü yapısı şarkıyı akılda kalıcı yapıyor. Şarkının zor ulaşılabilir olması Hande Yener'i yıldırmamış olmalı ki, parçanın altyapısını alarak kendi parçasında kullanmıştır. İyi ki Madonna bu şarkıyı geride bırakmamış.

Sonuç olarak Madonna, yapacağım dediği dans albümünün hakkını vermiş. Bir önceki albümünün düşük satış grafiklerinden sonra bu albüm ona ilaç gibi gelmiş ve kaybettiği popülerliğini tekrar kazanmıştı. Albümde bulunan parçalar hayranlar arasında çabucak ezberlenip, albüme yüksek puanlar verilmişti. Bence de albüm, gayet başarılı.

(7,5/10)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder