4 Ağustos 2012 Cumartesi

Sugababes - Catfights And Spotlights

"Change" albümünün büyük başarısı sonrasında kızlar yeni bir albümle karşımıza çıktılar. Albümdeki birkaç şarkının tanıtımına albümün çıkmasına birkaç ay varken başlandı ve hayranlar tarafından sevilen şarkılar sayesinde albüm için büyük beklentiler oluşmuştu. Bakalım albüm gerçekten de beklentileri karşılayacak mıydı?

01 - Girls (10/10)
Albümün ilk single'ı ve açılış parçası olan Girls, aslında "Ernie K-Doe" adlı şarkıcının "Here Come the Girls" adlı şarkısının bir çeşit coverıydı. Kızlar parçaya yeni sözler yazarak, biraz değiştirmişlerdi ancak ortaya çıkan sonuç kusursuzdu. Marş sayılabilecek bir nakarat, güçlü vokaller ve kaliteli bir video klip ile şarkının başarısız olmaması için hiçbir neden yoktu. Nitekim parça İngiltere listelerinde 3 numaraya kadar yükselmeyi başardı.  Ancak Sugababes'in ilk single'ı "Overload"ın ardından çıkan tüm albümlerin çıkış parçalarının bir numaraya ulaşma serisini bu şarkı bozmuş oldu. Şarkıda geçen "Read my curves like poetry", "Stop speculating, I'm a regular girl" gibi sözler hayranları arasında kült oldu. Şarkının bir de "Klas Åhlund Rework" adı altında farklı sözlere ve melodik düzenlemeye sahip bir versiyonu da bulunmakta. Akustik versiyonunun da dinlenmesi tavsiye olunur. Şarkının en canalıcı kısmı Heidi'nin ikinci nakarattaki "Here comes the girls" çığlığı olsa gerek.
02 - You On A Good Day (9/10)
Amelle'in kızların isimlerini saymasıyla beraber, James Bond müziği kıvamında büyük çalgılar eşliğinde başlayan şarkının verse kısımları, Britney Spears'ın "Piece Of Me" verse'lerinin hızlandırılmış versiyonu adeta. Vokallerin eşit paylaşıldığı şarkının nakaratı gayet dolu ve hareketli ileriyor. Parçada neşeli bir atmosfer hakim. Köprü kısmında güçlü orkestra işini iyi yapıyor. Bu albümdeki şarkıların en büyük ortak özellikleri arkaplan enstrüman ve müziklerinin çok zengin etmenlere sahip olması. Keisha'nın adlibleri ile şarkı sona eriyor.
03 - No Can Do (10/10)
Albüm çıkmadan önceki tanıtım konserlerinde hayranların gözdesi olan şarkının, en az kendi kadar eğlenceli bir koreografisi bulunmakta. Kızların sadece mikrofon etrafında yaptıkları hareketler şarkıya o kadar uyumlu ki. Şarkı albümün ikinci single'ı olarak yayınlandı. Biten ilişkinin ardından kararını asla değiştirmeyecek tarafın ağzından söylenen sözler, eğlenceli nakarat ile coşturuyor. Amelle ve Keisha'nın karşılıklı söylediği köprü kısmı ise evlere şenlik. Son nakarat sonrası Amelle'in adlibleri ile Keisha'nınkiler birleşince tadından yenmiyor. Evde canınız mı sıkıldı? Temizlik, bulaşık gibi sıkıcı işlerle mi uğraşıyorsunuz? Bu şarkıyı açın ve keyfiniz yerine gelsin. Evet, o kadar iddialı.
04 - Hanging On A Star (6/10)
Kızların Girls Aloud'a özendiği şarkı, Amelle'in garip rap vokalleriyle başlıyor. Heidi, normal vokallerle ona eşlik etmekte. Neyse ki ikinci nakarattan sonra Keisha, şarkıyı bir nebze de olsa kurtarıyor. Nakaratının aşırı derece özenti durduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Heidi'nin middle-8 kısmı şarkının en dinlenilebilir bölümü. Bence kızlara bu tarz şarkılar yakışmıyor. Yine de birçok hayran tarafından beğenilmekte.
05 - Side Chick (10/10)
Çoğu zaman Robyn'in "Handle Me" adlı şarkısına benzetilse de, bunun nedeninin altyapıdaki vuruş ve efektler olduğunu düşünüyorum. Heidi bu şarkıda yine geri vokalist işine geri dönmüş. Çok eğlenceli bir R&B şarkısı olarak karşımıza çıkıyor Side Chick. Verse kısımlarındaki vokalleri ile Keisha ve Amelle, harikalar yaratmış. Tekerleme tadında nakarat ise, eşlik etmenizi baya bir zorlaştırıyor. Heidi'nin "And you don't stop" cümleleri, duyabileceğiniz tek solo cümleleri olması dışında, Amelle vokalleri de kristal kadife vokaller ile onikiden vuruyor.
06 - Unbreakable Heart (6/10)
Amelle'in kırılgan vokalleri ile başlıyor şarkı. Nakarat öncesi ilginç Heidi vokalleri ile geçilen güçlü vokalli nakarat, adeta büyüleyici. Ancak nakaratın çok uzun olması, akılda kalmasını zorlaştırıyor. Arkaplanda yine çalgılar yönünden gayet zengin. Belki de bu kadar dolu olması şarkıyı biraz yorucu yapmış. 
07 - Sunday Rain (10/10)
Sugababes'ten kolay kolay duyamayacağınız, müthiş orkestral sounda sahip, çok güçlü bir şarkı. Sırf arkaplandaki enstrümanlar için bile dinlenebilir. Sözleri de bir o kadar vurucu. Nakaratı, insanı ağlatabilecek kadar içten sözlere ve hüzünlü bir melodiye sahip. Kızların tarzı olmasa da böyle bir şarkı denemiş olmaları kesinlikle altından kalkabileceklerini gösteriyor. Vokaller şarkı boyunca agresif olarak kullanılmış ki bu da şarkıya bir derinlik katmış. İlişkinizde işler yolunda gitmiyor mu? Bu şarkı sizi intihara bile sürükleyebilir. Köprü kısmındaki enstrümantal bölüm adeta bir orkestra dinliyormuş hissi veriyor insana. Keisha'nın adlibleri şarkının tuzu biberi olarak iş yapmış.
08 - Every Heart Broken (10/10)
Piyano eşliğinde Heidi vokalleri ile başlayan şarkı, uzun süre boyunca ikinci single adayı olarak gösterildi. Hatta tanıtım konserlerinde "No Can Do" ile birlikte söylenen şarkıya bir klip çekileceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Eski ismiyle "Murder One", ilişkiler sonucu kırılan kalpler için alınan ve çoğunlukla ölümle sonuçlanan intikamları anlatıyor. Canlı performanslarındaki güçlü atmosferi kaybettiği için birçok hayran albüm versiyonunu beğenmiyor. Albüm versiyonu şarkıya biraz daha R&B ve fabrikasyon bir hava katmış. Çok akılda kalıcı bir nakarata sahip şarkının yayınlanmayarak büyük bir yanlış yapıldığını düşünüyorum. Heidi'nin adlibleri ile güzelleşen nakarat sonrası yine piyano melodisi ile şarkı bitiyor.
09 - Beware (6/10)
Gizemli havası ve yine güçlü altyapısı ile devam eden şarkı, nedense bana o hissi geçiremediği için hiçbir zaman favorim olmadı. Şarkıda birşeyler eksik gibi geliyor ve yorucu olmuş bütün bu enstrümantasyon ile. Kızların vokalleri de düzensiz. Bu yüzden şarkı benden düşük puan alıyor.
10 - Nothing's Good As You (10/10)
Gitar tınıları ile başlayan şarkı ardından Heidi'nin samimi ve sıcak vokaller ile devam ediyor. Yine Sugababes'in farklı bir tarz denediği şarkı, kişisel nedenlerden ötürü favorim. Sevgiliye olan hayranlığın çok güzel cümlelerle anlatıldığı şarkıda kızların vokalleri de en az müzik kadar kusursuz. Keisha'nın kısmı başladığında ise yerin sallandığını hissedebilirsiniz. "No, no, no, nothing's as good as you" adlibi ise Keisha'dan bugüne kadar duyduğum en içten ve hüzünlü adlib olsa gerek. Albümde gizlenmiş bir şaheser.
11 - Sound Of Goodbye (6/10)
Bu şarkı da malesef fazla prodüksiyon kurbanı olmuş. Belki daha hafif bir altyapı ile daha güzel bir esere dönüşebilirdi. Kalabalık çalgılara ve kargaşa halinin hakim olduğu bir nakarata sahip. Böyle olunca da şarkıyı filler olarak değerlendirmekten başka çarem kalmıyor. Çünkü tek başına düşünüp dinlediğimde bana Sugababes dinlemenin hazzını vermiyor.
12 - Can We Call A Truce (7/10)
Söylentilere göre Mutya'ya ithafen yazılan şarkı, yavaş tempoda ilerliyor. Nakaratta Amelle ön planda yer almış. Aslında eski sevgiliye söylenen sözlerin, kızlar tarafından dile getirilişi şarkının duygusal havasına katkıda bulunmuş. Nakarat boyunca arkaplandaki yaylılar, şarkıya asil bir hava katıyor.
13 - About You Now (Acoustic Version) (10/10)
Bir önceki albümün bir numarası, bu albümde akustik olarak seslendirilmiş. Daha yavaş bir tempoda, piyano eşliğinde canlı performans havasında kaydedilen şarkı, yavaş olarak da iş yapıyor. Nakarattaki armoniler çok daha belirgin olarak duyulabiliyor. Şarkı, Heidi'nin köprü kısmı ile yavaşlayarak sona eriyor.
14 - She's Like A Star feat. Taio Cruz (8/10)
Bu şarkıda kızlara Taio Cruz eşlik ediyor. İlk verse ve nakarat bitene kadar kızların vokallerini duyamıyoruz. Daha sonra sırayla Keisha, Amelle ve Heidi'nin vokalleri devreye giriyor. Nakaratta ise Taio ile paylaşarak söylüyorlar. Şarkının Taio ile bir canlı performansı da bulunuyor. Ancak şarkı çok kısa, şarkı boyunca tekrar eden bebeğimsi "Like a star" vokali ile ne çabuk bittiğini anlamıyorsunuz bile.

Kızların bu albümde çok daha zengin altyapıdaki şarkılar üretmeleri hem iyi hem kötü olmuş. Albüme ismini de veren "Catfights And Spotlights" kavramı kız gruplarının klasik problemi olan çekememezlik ve kavgalara ironik bir şekilde cevap verir nitelikte. Ancak albüm beklediği başarıyı göremedi ve albümden yalnızca iki single yayınlanıp daha sonra rafa kaldırıldı. İşte bu yüzdendir ki single olmayan şarkılar hayranlar için bu kadar önemli olabiliyor çünkü tüm albümü dinlemedikçe asla ulaşılamıyorlar.

(8/10)

1 yorum:

  1. no can do temizlik, you on a good day catwalk şarkım.

    YanıtlaSil