5 Ekim 2012 Cuma

Sugababes - Taller In More Ways


Kızların dördüncü albümü, diğer albümlere göre daha fazla beklentiyle çıkıyordu. Zira o güne kadar üç tane bir numara single'a imza attıkları için yeni albümdeki potansiyel hitler merakla bekleniyordu. Ancak albüm tanıtım dönemi boyunca işler beklenildiği gibi gitmedi ve Mutya, ikinci single'ın yayınlanmasından kısa bir süre sonra gruptan ayrıldı. Yerine alınan Amelle ile albümü tekrar yayınlamak isteyen plak şirketi, süreci hızlandırmak için sadece birkaç şarkıyı tekrar kaydedip albümü yeniden yayınladı. Şimdi bu sansasyonel albümü ve yeniden kaydedilen şarkıları ayrı ayrı inceleyeceğim.

01 - Push The Button (10/10)
Albümün ilk single'ı yayınlandığı hafta İngilitere listelerinde bir numaraya ulaştı. İlk dinleyişte, "Hole In The Head"de olduğu gibi çok hareketli bir müzikle karşımıza çıkmadığı için alışması biraz zor olsa da birkaç dinleyişten sonra şarkı sizi kapıp içine çekiyor. Akılda kalıcı ötesi nakaratı, eşlik etme isteğinizi tavan yaptırıyor. Tam bir "İş atma" temalı sözlere sahip olan parça, hem hareketli yapısı hem de bu özelliği sayesinde hayranlar arasında çabucak sevilerek favori haline geldi. Şarkı, sade ama eğlenceli bir video klibe sahip. Şarkı albümün yeniden yayınlandığı dönemde Amelle ile tekrar kaydedilmese bile daha sonraki Greatest Hits toplamasında tekrar kaydedilmiş fakat o hali yayınlanmamıştır. Ancak 2012 Temmuzda Mutya'nın verdiği solo konser esnasında playback olarak Amelle versiyonu duyulmuştur bu da şarkının tekrar kaydedilmiş versiyonunun varlığını kanıtlamıştır.
02 - Gotta Be You (9/10)
Albümün ikinci şarkısı, aynı zamanda cover olma özelliğini taşıyor. Single olma potansiyeli nedeniyle midir bilinmez ancak bu şarkı albümün Amelle versiyonunda tekrar kaydedilerek yayınlandı. İki versiyon arasında bariz farklar bulunmakta. Keisha'nın şarkının sonunda söylediği kısımların çıkartılması aynı zamanda arkaplan müziğinde ufak tefek farklılıklar göze çarpıyor. Mutya'nın söylediği kısmın sözlerinde de değişiklik mevcut. Parça R&B havasında ilerlerken ritme kendinizi kaptırmamanız elde değil. Ancak şarkı yayınlanmadığı için albümde gizli kalmış cevherler arasına girdi.
03 - Follow Me Home (10/10)
Albümün dördüncü ve son single'ı olarak yayınlanan şarkı, maalesef beklenen başarıyı göremedi. Yavaş tempoda, R&B havaları da barındıran parça, çok kişisel ve samimi sözler içeriyor. Mutya'nın yazdığı ve söylediği kısmı yeni doğan kızıyla olan ilişkisinden esinlenmesi sonucu ortaya çıkmış. Bu yüzdendir ki şarkı Amelle ile tekrar kaydedilip, video klibinde Polonya'da soğuk savaş zamanı ajan olarak çalışan fahişeler canlandırıldığında Mutya deliye döndüğünü açıklamıştır. Son nakaratlardaki Keisha adlibleri yine vurucu etki yaratmış. Şarkının iç burkucu ve hüzünlü havası, eğer bir de şarkının sözleriyle bir bağ kurabiliyorsanız sizi ağlatabilir bile. 
04 - Joy Division (8/10)
Orta temposuyla "İyi vakit geçirme" şarkısı olarak tanımlayabilirim bunu. Keisha'nın vokalleriyle açılan parça, verse kısımlarında Mutya ve Heidi, middle-8 kısmında ise Keisha ile karşımıza çıkıyor. Nakaratta sadece Keisha'yı duyabiliyoruz. Verse kısımları biraz karanlık bir havaya sahip. Ancak nakarata çıkınca o mutlu havaya tekrar ulaşabiliyoruz. Middle-8 kısmındaki vocoderlı Keisha vokalleri ve melodisi sayesinde klasik bir middle-8 olmaktan çıkmış. 
05 - Red Dress (10/10)
Albümün üçüncü ve Amelle'in ilk single'ı olarak yayınlanan parçanın Mutya versiyonu biraz daha sönük kalıyor. Mutya, bir röportajda şarkıyı sevmediğini belirtmişti ve bu yüzden hayranlar Mutya'nın şarkıdaki vokallerinde bile ne kadar sıkıldığının belli olduğunu söylüyorlar. Yüksek tempolu ve hareketli şarkı, daha ilk dinleyişte kendine bağlıyor. İki nakarata sahip olması da ayrı bir özelliği. İki nakaratta da baskın olan Mutya sayesinde, Amelle de ilk single'ında öne çıkma imkanı yakalamış oldu. Amelle versiyonundaki bariz farklar, Keisha'nın verselerinin tekrar kaydedilmiş olması ve şarkının altyapısında yapılan ufak değişiklikler olarak karşımıza çıkıyor. Amelle'in "cooler" telaffuzu her ne kadar beğenilmese de, şarkının bu versiyonunun daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle akustik performansını da dinlemelisiniz.
06 - Ugly (10/10)
Albümün ikinci ve Mutya'nın gruptan ayrılmadan önceki son single'ı, orta tempolu bir şarkı olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların dış görünüşleriyle yargılanması konusunu irdeliyen şarkının sözleri arasında geçen "Taller In More Ways" cümlesi aynı zamanda albümün ismi de olmuş. Heidi'nin middle-8 kısmı yine insanı derinden etkileyici bir tınıya sahip. Christina Aguilera'nın "Beautiful" şarkısıyla kıyaslanabilecek kıvamda olmasına rağmen o kadar büyük bir patlama yaratamamıştır. Mutya'nın single promosyonunun ortasında gruptan ayrılması nedeniyle devam eden promosyonlarda canlı performanslarda son nakarattaki adlibler yeni üye Amelle'e kalmıştır ancak bu durumu lehine çeviren Amelle iyi bir iş çıkartmıştır.
07 - It Ain't Easy (6/10)
Agresif tonlarda başlayan şarkı, hep bu karmaşık havayla devam ediyor. Keisha'nın şarkıdaki baskınlığı fark ediliyor. Heidi'nin kısmı geldiğinde ise parça birkaç saniyeliğine başka bir şarkıya dönüşüyor adeta. O kızgın gitar vuruşları gidip yerine Round Round'da olduğu gibi daha sakin bir hava geliyor. Buna rağmen şarkının öne çıkan bir yanı yok. Nakarat çok sıradan ve fazlaca tekrarlanıyor. Filler olarak görülse de turnede canlı olarak seslendirilen albüm parçalarından biri.
08 - Bruised (6/10)
Albümün orta tonlarındaki şarkılarından. Sakin havası şarkıya hemen alışmanızı sağlıyor. Ancak şarkı yine de bir şaheser gibi değil. Birkaç kez üst üste dinlenilecek bir parça değil. Heidi'nin middle-8 kısmı yine fark yaratmış ve şarkının durgun ve sıkıcı olabilecek havasını iyi dağıtıyor. Filler sayılabilir bu yüzden çok fazla dinlediğimi söyleyemem.
09 - Obsession (9/10)
Şarkı aslında 1984 yılında Animotion grubunun ünlü ettiği bir parça. Sugababes bu coverda iyi iş çıkarmış. Şarkının 80'ler havasını modernleştirerek gayet eğlenceli bir parça ortaya çıkarmışlar. Vokaller havaya uygun olarak çok abartılmamış. Albümün sonlarına gelinirken orta tempolu şarkılar arasında havayı koruyabilmek adına iyi bir seçim olmuş. 
10 - Ace Reject (8/10)
Mutya'nın uzun verse'i ile başlıyor şarkı. Köprüden sonra nakarata geçemeden Keisha şarkıyı devralıyor. Nakaratta gayet baskın olarak duyuyoruz Keisha'yı. İlişkiler sırasında partnerler arasında yaşanan olaylardan bahseden parça, Heidi'nin tiz vokallerinden sonra tekrar Keisha ile devam ediyor. Akılda kalıcı nakaratı ile hayranlar arasında favori olan parça, single olabilecek değerde.
11 - Better (6/10)
Albümün sadece İngiltere baskısında bulunan bu şarkı, o kadar da özel bir parça değil. Orta tempolu başlayan şarkının sadece nakarattaki "Uuu-uu-u" vokalleri akılda kalıyor. Onun dışında kızların vokalleri sıradan ancak Heidi'nin middle-8 kısmı şarkıya biraz karakter katmayı başarmış. Bu şarkıyla bir bağ kuramıyorum. "02:58"deki Keisha'nın "Uuu-uu-u" adlibi bana Beyoncé'nin konserde hayranına söylettiği kısmı hatırlatıyor her seferinde.
12 - 2 Hearts (7/10)
Albümün ilk versiyonunun kapanış şarkısı. Heidi'nin verseleri ile başlayan parça nakarata geldiğinde arkaplandaki zenginlik ile dikkat çekiyor. Ajda Pekkan'ın "Üç Kalp" parçasındaki fazladan kişiyi çıkartın, sözler hazır. Orkestral müziği ile albümde single olmadığı halde öne çıkan parçalardan. Aradaki enstrümental kısım şarkıyı adeta yükseltiyor. Kapanışı da aynı şekilde orkestral olmuş.
13 - Now You're Gone (9/10)
Albümün Amelle versiyonu için yeni kaydedilen bu orta tempolu şarkı, gidenin ardından hissedilenleri anlatıyor. Amelle'in ham vokalleri, nakarattaki Keisha hakimiyeti, şarkı boyunca hissedilen hüzünlü hava sizi tamamen parçaya bağlıyor. Heidi verse'leri ruhunun derinliklerinde hissederek söylüyor ve bu duyguyu size geçirebiliyor. Amelle, köprü kısmındaki cümle ve nakarattaki adliblerden başka bir yerde duyulmuyor. Keisha'nın nakaratı tek başına söylediği kısım ise tüyler ürpertici. Artık grupta tek orjinal üye olarak kalan Keisha'nın duyduğu üzüntü var sanki şarkıda. Mükemmel bir kapanış şarkısı olmuş aynı zamanda.

Albüm Mutya gruptayken gayet iyi satış rakamlarına ulaşmıştı ki Mutya gruptan ayrıldı. Amelle ile yeniden yayınlanan versiyon birçok hayran tarafından "gereksiz" bulunmasına rağmen en azından üç şarkının Amelle versiyonunu ve bir adet yeni şarkıyı kazandırmıştı bize. Yeniden kayıt dönemi aceleye getirilmeseydi bu sefer de albümü tekrar yayınlamak için çok geç olabilirdi. Bu yüzden kızlar bu albüm dönemini hızlıca kapatarak yeni bir sayfa açmak için Greatest Hits dönemine giriş yaptılar.

(8/10)

1 yorum:

  1. UGLY -kalp kalp kalp-
    2 hearts
    follow me home.

    ah bu şarkıların gözü kör olsun.

    YanıtlaSil